Chris Ruijter • natuurfotografie

Chris Ruijter is geboren en getogen in de Wieringermeerpolder, in de kop van Noord-Holland. Opgegroeid tussen de eindeloze akkers en kaarsrechte wegen van het polderlandschap. Altijd veel buiten, slootje springen, hutten bouwen. Fietsend naar school, door weer en wind. Hij mag graag denken dat zijn liefde voor buiten, en daarmee natuur, toen al is ontstaan.

In 2010 reist hij voor 7 weken naar het westen van Canada en daar is waar het (natuur)fotografievirus hem te pakken krijgt. De natuur daar verrast en overweldigt hem compleet. Eenmaal weer terug in Nederland richt hij zich eerst heel breed op natuurfotografie; eigenlijk alles wat voor z'n lens komt legt hij vast. Maar al gauw spitst de aandacht zich naar het kleinere om hem heen. Bloemen en vooral insecten beginnen steeds meer zijn aandacht te trekken en al snel is hij gefascineerd door alles wat hij op die ontdekkingstocht tegenkomt. Ook komt hij er al snel achter dat als je dit op de juiste manier wilt vastleggen je daarvoor de juiste apparatuur nodig hebt. Na onderzoek bleek al heel snel dat de Pentax K-x er als beste uit kwam wat betreft lage én hogere ISO-prestaties. Extreem belangrijk bij macrofotografie, waar het vaak gaat om details en scherpte. Dat gecombineerd met het grote aantal lenzen in omloop met een K-vatting maakte het voor Chris niet meer dan logisch om voor Pentax te kiezen.

Na een aantal jaren de Pentax K-x in combinatie met enkele macro lenzen te hebben gebruikt volgt een grijsgroene Pentax K-S2. Niet alleen een lust voor het oog, in een wereld met camera's in alle-kleuren-als-het-maar-zwart is, maar met name het verhoogde aantal pixels, dat flexibiliteit toevoegt qua compositie, de verbeterde ISO prestaties en het kantelbare scherm gaven de doorslag om voor de K-S2 te kiezen.

Wanneer Pentax in 2016 de fullframe K-1 aankondigt is er bij Chris weinig twijfel. Die gaat toegevoegd worden aan het arsenaal. In het voorjaar van 2018 dient zich een kans aan en sindsdien is de Pentax K-1 zijn weapon-of-choice Het is altijd de eerste keus voor Chris. Het dynamisch bereik is superieur, het aantal megapixels een perfecte balans tussen hoeveelheid en sensorgrootte en de instelmogelijkheden en 'customizability' zijn eindeloos. Gecombineerd met de Pentax D-FA 100mm f/2.8 Macro WR is het de ultieme macro-combinatie. Doordat body én lens weatherproof zijn hoeft hij zich geen zorgen te maken om vocht, stof, kou en alle andere dingen die hij bij buitenfotografie zoal tegen kan komen.

Inmiddels is Chris is een echte macro-specialist te noemen. Naast de combinatie K-1 en D-FA 100mm Macro schuwt hij het overigens ook niet om technisch gezien af en toe buiten de gebaande paden te gaan. Verschillende lenzen en hulpmiddelen worden gecombineerd om uiteindelijk tot het beeld te kunnen komen dat hij in zijn hoofd heeft zitten. In die beelden staat bij Chris vaak een onderwerp centraal. Een gevaarlijk uitziende spin, een kleurrijke libel of een heel vreemde kever; het zijn die alledaagse onderwerpen, gecombineerd met mooi licht, een spannende pose of een gewaagde compositie, die tot niet-alledaagse beelden leiden. Beelden waar je vaak nèt wat langer naar wilt blijven kijken.

 

w: www.chrisruijter.nl

e: info at chrisruijter dot nl

f: facebook.com/chris.ruijter

i: instagram.com/chrisruijter

naar boven