Mike Muizebelt

Onze ambassadeur Mike Muizebelt is een full time professioneel natuurfotograaf met een uitgesproken passie voor reisfotografie, met name op het Afrikaanse continent. Maar hij geniet net zo zeer van het creëren van sfeervolle en verrassende foto’s in zijn eigen achtertuin; de kust van Zuid-Holland. Zijn werk wordt regelmatig gepubliceerd in (internationale) media en recentelijk heeft hij maar liefst twee awards in de prestigieuze European Wildlife Photographer of the Year wedstrijd gewonnen.

Met zijn fotografie probeert hij de essentie en de unieke kenmerken van zijn onderwerpen vast te leggen. Mike is een liefhebber van strakke composities waar het onderwerp echt uit moet springen. Liever geen zoekplaatjes! Uitdagend licht en intrigerende achtergronden dagen hem uit om de camera op te pakken. Een uitgesproken voorkeur voor bepaalde onderwerpen heeft hij niet, hoewel hij duidelijk een zwak heeft voor zoogdieren. Stilzitten is niet zijn "ding" en hij ziet zichzelf dan ook meer als een natuur-paparazzi. Bij het zien van een fotokans snel handelen, een mooi beeld maken en dan weer door naar een volgend onderwerp.
Hier zit dan ook de uitdaging in; anticipatie op de vraag of hij een onderwerp gaat vinden tijdens bijvoorbeeld een game-drive. Dit geeft een spanning die hij zo mooi vind in de natuurfotografie. Omdat je overgeleverd bent aan zaken die je niet kan sturen blijft het altijd verrassend!

Hij krijgt een kick van creatief beeld en probeert met zijn fotografie zoveel mogelijk verwondering en verrassing bij de kijker te weeg te brengen. Door de uitgebreide “self-drive” reiservaring in Zuidelijk Afrika kan hij inmiddels feilloos inspelen op de steeds wisselende omstandigheden die je daar kan aantreffen.
 

Zijn kracht ligt in zijn creatieve kijk op zijn onderwerpen, die samen met de aanwending van de laatste technische mogelijkheden, zorgen voor zeer afwisselende series en portfolio’s. Deze kennis en zijn enthousiasme deelt hij graag tijdens privé of groepsworkshops, zijn fotoreizen naar Afrika, masterclasses of presentaties.

Zijn persoonlijke website vind je hier: https://www.mikemuizebelt.nl, daarnaast is hij één van de mentoren van de aanbieder van fotoworkshops Photo United

Mike’s favoriete apparatuur is momenteel het Pentax medium format en full-frame systeem. Beide systemen zijn voorzien van duurzame en uiterst stevige magnesium alloy body’s. Daarnaast kan hij deze systemen door hun weerbestendige behuizing gebruiken in de meest veeleisende omstandigheden, of het nu nat, koud of stoffig is. Deze eigenschappen, samen met de uitstekende ergonomie en de lange levensduur van de batterijen maken deze Pentax camera’s uitermate geschikt voor outdoor-fotografie.
Wil je betrouwbaarheid in combinatie met een fantastische beeldkwaliteit en dynamisch bereik? Dan zijn de Pentax 645Z en Pentax K-1 een vanzelfsprekende keuze.

De extra reikwijdte van het APS-C systeem (door de 1.5x cropfactor van de sensor) is vaak een nuttige bijkomstigheid, maar met de huidige fullframe en medium format bodies heeft Pentax de term “excellence” een nieuwe betekenis gegeven als het om de specificaties van een spiegelreflex camera gaat.

 

Pentax K-1

Mike gebruikt de K-1 in combinatie met de nieuwste generatie DFA-lenzen, maar ook de vroegere generatie full frame lenzen laten zien dat zij nog steeds voldoende kwaliteit hebben om de eigenschappen van de 36.4 megapixel sensor ten volle te benutten.
De automatische crop stand geeft bij het gebruik van APS-C lenzen, foto’s met een uitmuntende beeldkwaliteit van nog altijd 16 megapixels.

Het dynamisch bereik, waarbij details in de schaduwen als in de hoge lichten bewaard blijven, is uitzonderlijk goed. Daarnaast is de implementatie van de pixel shift resolutie revolutionair. De beeldkwaliteit wordt hier in de praktijk op een zeer eenvoudige manier echt (veel) beter van, met name bij de hogere ISO-waarden.

Het derde instel-wiel bovenop de camera maakt het aanpassen van specifieke instellingen nog eenvoudiger zodat alle aandacht bij het onderwerp gehouden kan worden. Daarnaast is de ingebouwde WiFi voor de besturing van de camera met de telefoon of tablet een eigenschap die vrijwel iedereen zal aanspreken.
Voor de professional is de tethering met Lightroom, voor ondermeer de beoordeling van de beelden tijdens een fotoshoot, een aanwinst.

naar boven