PENTAX Q10 - Beschrijving

Gelanceerd als het recentste model van de PENTAX Q-reeks voor een alledaagse, zorgeloze digitale-SLR-kwaliteitfotografie voor iedereen, werd de PENTAX Q10 ontwikkeld op basis van de populaire PENTAX Q (gelanceerd in augustus 2011) — de kleinste, lichtste digitale camera met verwisselbare objectieven ter wereld.* Dankzij de nieuwe CMOS-beeldsensor en een opgewaardeerd algoritme biedt hij veel betere basisprestaties, zoals hogere kwaliteitsopnamen en een snellere AF-werking. Tegelijkertijd behoudt hij alle creatieve functies van zijn voorganger— waaronder de bokeh-controlefunctie om een typisch effect uit scherpstelling van een SLR-camera te creëren en de Smart Effect-standen om verschillende filters toe te passen door gewoon aan de knop te draaien — waardoor de fotograaf meer gepersonaliseerde opnamen kan maken met een minimum aan moeite. Terwijl zijn algemene behuizing sterk gelijkt op de PENTAX Q, die ontworpen werd als een miniatuurversie van een digitale SLR-camera op ware grootte, heeft de PENTAX Q10 verschillende upgrades toegevoegd aan het ontwerp van de behuizing, zoals een greep om de camera stabieler vast te houden, om de operationaliteit en hanteerbaarheid te verbeteren.
* Voor een digitale camera met verwisselbare objectieven, vanaf 31 augustus 2012 (gebaseerd op PENTAX-onderzoek).

Uitzonderlijke beeldkwaliteit.

Dankzij de nieuw ontworpen van achter verlichte CMOS-beeldsensor met een uitstekende hoge gevoeligheid, de lage ruiseigenschappen, biedt de PENTAX Q10 opnamen met een hoge resolutie en rijke schakeringen met ongeveer 12,4 effectieve megapixels en een topgevoeligheid van ISO 6400. Dankzij de combinatie van een hoogwaardige beeldmotor, ontwikkeld aan de hand van de lange expertise van PENTAX in digitale SLR-cameraontwikkeling en exclusief ontworpen, sterk presterende Q-vattingobjectieven, zorgt de PENTAX Q10 ook voor duidelijke opnamen met een sterk contrast, rijk aan schakeringen en textuur, zelfs aan de randen. Met een minimum aan hogegevoeligheidsruis kan de fotograaf het volledige gevoeligheidsbereik gebruiken van ISO 100 tot de hoogste ISO 6400 zonder zich zorgen te maken over de vervelende digitale ruis. De fotograaf kan zelfs gebruik maken van de HDR-functie (groot dynamisch bereik), die één samengestelde foto maakt van meerdere opnamen om mooie, gedetailleerde opnamen te creëren vrij van witgewassen hoge lichten en pikzwarte schaduwen.

Opgewaardeerde AF-prestaties

Dankzij de nieuwe beeldsensor en een opgewaardeerd AF-algoritme, is de autofocuswerking van de PENTAX Q10 veel sneller dan voordien, zelfs in zwakbelichte locaties of met een telefoto-objectief. Er zit een AF-hulplicht op de camerabehuizing om de scherpstelnauwkeurigheid in het donker te optimaliseren, terwijl de Gezichtsherkenning AF-functie automatisch tot 12 gezichten detecteert en de scherpstelling op een hoofdonderwerp lokaliseert.

Snelkeuze om gemakkelijker creatieve visuele effecten toe te passen

Door de creatieve Smart Effect-functie toe te wijzen aan de toegankelijke Snelkeuze die op het voorpaneel van de camera is geplaatst, kan de fotograaf moeiteloos de gewenste afwerking geven aan een opname, terwijl het effect op het LCD-scherm wordt weergegeven. Aangezien de Snelkeuze vier posities heeft, kan de fotograaf op voorhand vier van zijn favorieten toewijzen uit de negen Smart Effect-standen. Om de PENTAX Q10 te personaliseren wat specifieke opnamestijlen en gebruikervoorkeuren betreft, kan de gebruiker ook andere opties toewijzen — zoals de instellingen aangepaste opname, digitale filter of beeldverhouding — aan de Snelkeuze.

Een selectie van beeldverwerkingstools om gepersonaliseerde opnamen te maken

Aangepaste opname-functie om speciale afwerkingen toe te voegen
De Aangepaste opname-functie geeft de opname een speciale afwerking om de creatieve bedoeling van de fotograaf betrouwbaarder uit te drukken of de sfeer van een specifieke scène weer te geven. De gebruiker heeft de keuze uit negen Aangepaste opname-standen, waaronder Bleach Bypass, die een spectaculaire filmachtige afwerking geeft.
Digitale filter-functie om artistieke visuele effecten toe te passen
Met de digitale filter-functie kan de fotograaf een verscheidenheid van visuele effecten toepassen zonder daarvoor een computer nodig te hebben. Van in totaal 19 digitale filters kunnen er 11 filters zoals Speels, Kleurinversie en Posterisatie toegepast worden tijdens het maken van foto's en videoclips, terwijl de resterende acht enkel van toepassing zijn tijdens weergave. De gebruiker kan zelfs één na één verschillende filters toepassen op één opname om inventievere visuele effecten te creëren.
Smart Effect-functie voor een eenvoudige knopbesturing van afwerkingen
Door de Snelkeuze te gebruiken die op het voorpaneel van de camera is geplaatst, geeft de gebruiker een opname snel en moeiteloos een afwerking, terwijl het effect op het LCD-scherm wordt weergegeven. Van negen Smart Effect-standen, waaronder Schitterende kleur, die een hoge verzadiging geeft, en Kruisverwerking, met een unieke dramatische toon, kan de gebruiker op voorhand vier favoriete standen toewijzen aan de knop.

Kwaliteitsvolle Full HD-video-opnamen van lange videoclips

De PENTAX Q10 is uitgerust met een Full HD-video-opnamefunctie die het H.264-opnameformaat hanteert, waardoor de gebruiker kwalitatieve, lange videoclips (1920 x 1080 pixels) kan maken aan een opnamesnelheid van 30 beelden per seconde. De gebruiker kan ook gebruik maken van de geavanceerde beeldverwerkingstools zoals de Smart Effect-standen** en andere interne videobewerktools tijdens video-opnamen. Met een druk op de OK-knop op het achterpaneel biedt de PENTAX Q10 zelfs een autofocuswerking tijdens video-opnamen. De PENTAX Q10 biedt ook een micro-HDMI-aansluiting (type D), waarmee de gebruiker simultaan zowel Full HD-videoclips als geluid kan overdragen naar externe toestellen via één aansluiting.
** De opnamesnelheid kan verschillen wanneer een geselecteerde Smart Effect-stand een niet-standaard beeldverwerking vereist.

Moeiteloze bokeh-controle

Met de unieke bokeh-controlefunctie van de PENTAX Q10 kan de gebruiker doelbewust het onderwerp doen opvallen door automatisch de relatieve afstand te beoordelen tussen het onderwerp in scherpstelling en storende voorwerpen in het gezichtsveld. Aangezien deze functie de geavanceerde SLR-kalibreertechniek van het doelbewust uit scherpstelling stellen vereenvoudigt, kan zelfs een beginnende digitale fotograaf moeiteloos kwalitatieve opnamen maken met een mooie voor- en/of achtergrond uit scherpstelling.

SR-mechanisme voor scherpe, onvertroebelde opnamen

De PENTAX Q10 beschikt over het door PENTAX ontwikkelde SR-mechanisme (Shake Reduction), dat de CMOS-beeldsensor automatisch verschuift om de cameratrillingen die de bewegingssensor van de camera detecteert te compenseren. Bijgevolg levert de PENTAX Q10 scherpe, onvertroebelde opnamen af, zelfs in veeleisende omstandigheden met een grote kans op cameratrillingen, zoals bij het gebruik van een telefoto-objectief, opnamen in het donker zonder flitser of bij het vastleggen van landschappen in de schemering.

Eenvoudige, gebruiksvriendelijke Auto Picture- en Scènestanden

De PENTAX Q10 beschikt over de originele PENTAX Auto Picture-stand, die automatisch de meest geschikte opnamestand selecteert uit opties als Portret, Landschap en Macro voor een bepaald onderwerp of bepaalde scène, en optimaliseert vervolgens alle betrokken parameters, zoals sluitertijd, diafragma, witbalans, verzadiging, contrast en scherpte. Hij biedt ook 21 Scènestanden waaronder Nachtportret, Huisdier en Achtergrondverlichting silhouet, waarmee zelfs een onervaren digitale fotograaf de beste belichtingsstand kan kiezen voor een complexe scène uit een van de iconen op het LCD-scherm.

Betrouwbaar, flexibel belichtingssysteem

Het uitgebreide belichtingssyteem van de PENTAX Q10 biedt alle voordelen en de flexibiliteit van een digitaal camerasysteem met verwisselbare objectieven. Wat gebruikervoorkeuren en variërende fotografische toepassingen betreft, biedt hij een keuze uit vier verschillende belichtingsstanden: de stand Geprogrammeerde AE (P) voor alle doeleinden, die automatisch een optimale combinatie van diafragma en sluitertijd selecteert; de standen Sluitertijdvoorkeuze AE (Tv) en Diafragmavoorkeuze AE (Av), waarmee de fotograaf betrouwbaarder zijn specifieke creatieve intenties kan weergegeven op resulterende opnamen; en de stand Metered Manual (handmatig meten) (M). De fotograaf kan onmiddellijk van belichtingsstand wisselen, van P-stand naar Av- of Tv-stand, door aan een elektronische knop te draaien.

Continue opnamen aan een hoge snelheid

Met de stand continue opnamen aan hoge snelheid van de PENTAX Q10 kan de fotograaf tot vijf opnamen registreren (in JPEG-opnameformaat) in één keer, aan een maximumsnelheid van ongeveer vijf opnamen per seconde. Deze stand is handig wanneer u de actie van snelbewegende onderwerpen wilt vastleggen in een reeks opnamen.

Betrouwbaar DRII-mechanisme voor een efficiënte stofverwijdering

Het DRII-mechanisme (Dust Removal II) van de PENTAX Q10 voorkomt dat vervelende stofvlekken de opnamen verpesten, zelfs nadat de gebruiker in de openlucht van objectief heeft gewisseld. Net als de PENTAX K-5 en 645D digitale SLR-camera's beschikt hij over een erg efficiënt mechanisme van supersonische trillingen, dat de beeldsensor aan hoge snelheid doet vibreren om het stof van het oppervlak te schudden.

Ingebouwde uitklapbare automatische flitser

De PENTAX Q10 is uitgerust met een ingebouwde automatische flitser (richtgetal 7 bij ISO 200/m). De fotograaf kan hem ofwel gebruiken in de standaard positie of hem eenvoudig laten uitklappen om de ontspanhoek te vergroten tot een beeldhoek van 28 mm (in het 35 mm formaat).

Andere kenmerken

 1. Hoge resolutie, breed beeld met LCD-kleurenscherm van 3,0" met ca. 460.000 beeldpunten
 2. Lange batterijduur via de integratie van duurzame componenten zoals een nieuwe beeldsensor
 3. Afstandsbedieningreceptoren op voor- en achterpaneel
 4. HDR-stand om een foto te maken met extra breed dynamisch bereik uit drie opnamen met verschillende belichtingen
 5. DDL-beeldsensormeting, met een keuze uit multisegmentmeting, centrale meting en puntmeting
 6. CTE-witbalanscontrolestand om de overheersende kleur van een bepaalde scène te benadrukken, zoals een zonsondergang
 7. Een keuze van beeldformaat (4:3, 3:2, 16:9 of 1:1) voor verschillende onderwerpen en toepassingen
 8. Multibelichtingsstand (tot negen belichtingen op één opname) met een automatische belichtingscorrectiefunctie
 9. Intervalopnamestand, geschikt voor het vastleggen van landschappen en bloemen/planten vanuit de exacte locatie en hoek
 10. Een keuze van opslagmedium voor gegevens: SD-, SDHC- en de nieuwe standaard SDXC***-geheugenkaarten
 11. SILKY Developer Studio 3 voor PENTAX-software voor de ontwikkeling van RAW-gegevens (ontwikkeld door Ichikawa Soft Laboratory) inclusief; interne RAW-gegevensontwikkeling ook beschikbaar
naar boven